Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το σχολείο μας

307020463 464897269010509 2090391838721502227 n

Ο πόλεμος του 1940 και ο εμφύλιος μέχρι το 1949 μόνο ερείπια και πόνο άφησε. Άρχισε σιγά ? σιγά η ανασυγκρότηση των πόλεων και της ελληνικής υπαίθρου. Η υπεύθυνη πολιτεία προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της. Έδωσε προτεραιότητα στο χτίσιμο σχολείων, γιατί πίστευε στα σοφά λόγια του Κοσμά του Αιτωλού ?όπου χτίζεται ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή?. Το γυμνάσιο ήταν προνόμιο των πόλεων και των κωμοπόλεων. Δόθηκε δικαίωμα στους ιδιώτες να ιδρύουν γυμνάσια, αφού υπήρχε κρατική αδυναμία, φυσικά με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

    Η Γέφυρα και τα γύρω κεφαλοχώρια, προσφέρονταν για μια τέτοια ιδιωτική πρωτοβουλία. Έτσι το επιχειρηματικό δαιμόνιο κάποιου φιλόλογου από τη Θεσσαλονίκη, φώλιασε στη Γέφυρα. Ίδρυσε το 1952 το εξατάξιο γυμνάσιο που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην αναβάθμιση της κοινωνικής ζωής του τόπου. Στεγάστηκε στην αποθήκη του κτήματος Βοεβόδα, κοντά στις γραμμές και δεξιά του δρόμου Γέφυρας ? Βαθυλάκου. Έτρεχαν όλα τα παιδιά να ξεδιψάσουν σ’ αυτή την πνευματική πηγή. Ο καημός των γονιών μεγάλος, να μάθει το παιδί γράμματα σπουδάγματα.

    Ο Κατσικόπουλος άριστος φιλόλογος, φρόντιζε το επιτελείο των καθηγητών να είναι δυναμικό με πείρα, που δεν αργούσαν και γίνονταν Πανεπιστημιακοί  Δάσκαλοι όπως οι, Δαπόντες, Λυπουρλής, Σάκος, Σεραφειμίδης κ.α Για πρώτη φορά ακούγαμε στο διάλειμμα κλασική μουσική. Ήρθαμε σε επαφή με τις ξένες γλώσσες, Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά. Εκείνο όμως που πρόβαλε τη Σχολή ήταν οι καθιερωμένες ετήσιες γυμναστικές επιδείξεις. Το θέαμα ήταν πρωτόγνωρο, δεν είχε ματαγίνει. Αγώνες στίβου, μουσικής, κινηματογράφος, συνάρπαζαν γονείς και μη, που παρευρίσκονταν στις εκδηλώσεις.

    Απ’ αυτή τη πνευματική κυψέλη, με δυναμωμένα τα φτερά, πέταξαν σε πανεπιστημιακές σχολές πολλοί και πολλές. Άλλοι σταδιοδρόμησαν με επιτυχία ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Στον Άγιο Αθανάσιο ιδρύθηκε γυμνάσιο από το Θεολόγο Στέργιο Σάκο, το οποίο λειτούργησε ανταγωνιστικά, οι μαθητές σκόρπισαν, το Γυμνάσιο Κατσικόπουλου λειτούργησε μέχρι το 1961. Τη ίδια χρονιά ιδρύει η θεολόγος Ναξάκη Δέσποινα, που δίδασκε στο Γυμνάσιο Κατσικόπουλου, γυμνάσιο στην Κάτω Γέφυρα. Στην αρχή στεγάζεται στο Χάνι και στη συνέχεια στο ισόγειο της κατοικίας του Καβρακίδη Σταμάτιου. Λειτούργησε μερικά χρόνια, χωρίς φυσικά την ανωτερότητα του Κατσικόπουλου.

    Σε μερικά χρόνια το ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει δυναμική εκστρατεία στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής ένα ? ένα εξαφανίζονται. Το γυμνάσιο Γέφυρας με τον δημόσιο χαρακτήρα λειτουργεί από το 1978. Ενώ η μετονομασία του σε 3ο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου γίνεται το 2006 με υπουργική απόφαση.